LES PRIMERES ESTAFES VIA BIZUM ARRIBEN ALS TRIBUNALS

Ibercaja és condenada a retornar 64.000 € per 16 transferències i  4 operacions Bizum no autoritzades pel client

El Jutjat de Primera Instància núm. 10 de Saragossa ha condemnat a Ibercaja a retornar a un client la xifra de 63.981,82 euros, més interessos i costes, amb motiu de l’execució de 16 transferències i quatre operacions *Bizum no autoritzades pel propi client, executades a través del sistema de banca electrònica de l’entitat per un grup criminal organitzat en un interval de tot just 16 hores.

La sentència, de 16 de maig de 2022, afirma que l’entitat bancària que posa a la disposició dels seus clients el servei de banca en línia “no pot tancar l’orella als riscos derivats de l’ús de noves tecnologies deixant als usuaris en situació de total desemparament”.

FETS

Els demandants, pare (de 83 anys) i filla, són clients d’Ibercaja des de març de 2004, en virtut d’un contracte de dipòsit en compte a la vista i un contracte marc de serveis de pagament.

El 13 d’abril de 2021, el pare va rebre una trucada telefònica d’un empleat de la sucursal d’Ibercaja informant-lo que durant els dies 12 i 13 d’abril li havien sostret dels seus comptes la suma de 69.601,20 euros, mitjançant nombroses disposicions. En concret, durant aquestes dates es van realitzar fins a 16 transferències bancàries, per un total de 67.624.15 euros, així com quatre operacions de Bizum, per un valor total de 2.000 euros, sense autorització dels demandants titulars dels comptes.

En síntesi, després d’aquesta desagradable notícia, el client va constatar immediatament, a través de la seva companyia telefònica (Orange), que un desconegut havia duplicat la seva targeta SIM. Per això, aquest mateix dia, l’afectat va acudir a la Guàrdia Civil per a denunciar l’ocorregut i, després de l’actuació d’equip de recerca, es va acreditar l’existència d’un frau a gran escala, resultant implicats diverses persones com a autors d’un delicte d’estafa i un delicte de blanqueig de capitals, afectant sostraccions de diners en diversos comptes, entre les quals es trobava la de la part demandant.

Ibercaja “no ha estat molt diligent, sinó tot el contrari”

Ara, el Jutjat de Primera Instància núm. 10 de Saragossa li dona la raó als clients, declara que l’actuació d’Ibercaja en la gestió del frau sofert suposa un greu incompliment de les obligacions contractuals assumides en els contractes subscrits i obliga l’entitat bancària a retornar a l’actora les quantitats llevades del seu compte mitjançant el pagament de la quantitat de 63.981,82 euros.

En l’escenari a dalt descrit, les transferències no autoritzades pel client van venir antecedides “pel mètode delictiu conegut com phishing que constitueix una modalitat específica de frau informàtic que visualitza les deficiències de seguretat del sistema informàtic d’una entitat i que porta causa en l’ús de les xarxes telemàtiques”, sosté la recent fallada.

Després de citar diferent jurisprudència aplicable al cas d’actuacions, el Jutjat reconeix que està “plenament d’acord” amb l’actora quan afirma que Ibercaja, que posa a la disposició dels seus clients el servei de banca en línia, “no pot tancar l’orella als riscos derivats de l’ús de noves tecnologies deixant als usuaris en situació de total desemparament”, no podent “privar a un client d’edat avançada de la possibilitat de realitzar operacions bancàries de risc en la seva oficina o sucursal”, on el sistema del banc, com va reconèixer el Responsable informàtic de l’entitat bancària, en l’acte del judici, “està dotat de major garantia, que si s’opera des de l’exterior en un mòbil o ordinador pel client”.

En paraules del Magistrat-Jutge, “si establim el sistema de banca electrònica, impedint als clients l’accés a les oficines bancàries, s’haurà de dotar de totes aquelles mesures que protegeixin el client que pretén operar amb Ibercaja”.

“Existint una evident culpa in vigilant per part de l’entitat bancària demandada”, el Jutjat de Saragossa opina que l’actitud d’Ibercaja, com a proveïdor de serveis de banca en línia, des que van succeir els fets fins al propi desenvolupament del present litigi, “va ser molt deficient, deixant molt a desitjar”. A més, entre altres extrems, el Magistrat-Jutge titlla d’una “falta de tacte evident” el fet que l’entitat avisés al seu client que van desaparèixer més de 69.000 euros dels seus comptes a través d’una senzilla trucada telefónica.

Per si no fos suficient, el Jutjador anuncia que l’entitat va intentar carregar la responsabilitat en la part demandant i eludir la seva “irresponsable actuació” i les seves obligacions com a proveïdor de servei de banca en línia, indicant que la causa originària del conflicte derivava realment de l’actuació de la companyia telefònica de l’actor.

Així les coses, el Magistrat-Jutge acaba admetent que Ibercaja “no ha estat molt diligent, sinó tot el contrari”, donant lloc a unes operacions fraudulentes “que ni comptaven amb l’autorització ni amb el consentiment del demandant, i que eren fruit d’actes delictius de tercers”.

Font: economistjurist.es

Dret Civil

Advocats Dret Civil a Mataró

Experts en dret civil.

Resumen
LES PRIMERES ESTAFES VIA BIZUM ARRIBEN ALS TRIBUNALS
Nombre del artículo
LES PRIMERES ESTAFES VIA BIZUM ARRIBEN ALS TRIBUNALS
Descripción
LES PRIMERES ESTAFES VIA BIZUM ARRIBEN ALS TRIBUNALS
Autor
Publisher Name
BLANCO MORA ADVOCATS A MATARÓ
Publisher Logo
Abrir chat
💬 ¿Necesitas ayuda?
Hola 👋
¿En qué podemos ayudarte?