penes per conduccio sota els efectes de begudes alcoholiques

Conseqüències penals de conduir sota els efectes de begudes alcohòliques

Conduir sota els efectes de l’alcohol és una de les causes principals d’accidents de trànsit a Espanya. Per prevenir aquesta perillosa conducta, la legislació espanyola estableix límits legals d’alcohol a la sang per als conductors, i considera com a delicte el fet de superar aquests límits. Tot seguit veurem els detalls i les conseqüències legals d’aquest delicte a Espanya.

A Espanya, els límits legals d’alcohol a la sang per als conductors varien segons la categoria del conductor:

  • Conductors en general: El límit legal d’alcohol a la sang per a conductors en general és de 0,5 grams per litre (g/l) de sang. Superar aquest límit constitueix una infracció administrativa, i pot comportar sancions com a multes, pèrdua de punts del carnet de conduir i la immobilització del vehicle.
  • Conductors professionals i conductors amb menys de dos anys dexperiència: El límit legal dalcohol en sang per a aquests conductors és de 0,3 g/l. És a dir, tenen un límit més baix que els conductors en general.
  • Conductors novells (amb menys d’un any d’experiència): El límit legal d’alcohol a la sang per als conductors novells és de 0,0 g/l. Això vol dir que no se’ls permet tenir cap rastre d’alcohol a la sang mentre condueixen.

Si un conductor supera els límits legals d’alcohol a la sang establerts, es considera que està cometent un delicte de conducció sota els efectes de begudes alcohòliques. Aquest delicte està tipificat al Codi Penal espanyol, a l’article 379, i comporta conseqüències legals més greus que una simple infracció administrativa.

Aquest tipus de delictes són molt comuns a tots els Jutjats espanyols. El més comú és que quan es produeixin, les Forces i els Cossos de Seguretat de l’estat ens citin l’endemà al Jutjat de Guàrdia per a la celebració d’un judici ràpid.

L’article 379 del Codi Penal estableix que comet el delicte de conducció sota els efectes de l’alcohol el conductor que condueixi un vehicle de motor o ciclomotor amb una taxa d’alcohol a la sang superior a la permesa. La pena prevista per a aquest delicte és de presó de tres a sis mesos, multa de sis a dotze mesos o feines en benefici de la comunitat de 31 a 90 dies, i privació del dret a conduir vehicles de motor i ciclomotors d’un fins a quatre anys .

És important destacar que el delicte de conduir sota els efectes de begudes alcohòliques a Espanya no requereix que la persona hagi patit un accident de trànsit o que hagi comès alguna infracció de trànsit. De fet, la simple conducció amb una taxa dalcohol superior a la permesa ja és un delicte.

 

Les conseqüències d’aquest delicte poden ser molt greus tant per a la persona que comet el delicte com per a altres usuaris de la via pública. Els accidents de trànsit relacionats amb el consum d’alcohol són una de les causes principals de mort a les carreteres espanyoles. A més, la persona que comet el delicte pot enfrontar-se a una pena de presó, multa i privació del dret a conduir, cosa que pot afectar seriosament la seva vida personal i professional.

En resum, conduir sota els efectes de begudes alcohòliques és un delicte molt greu a Espanya que comporta conseqüències legals i socials importants. És responsabilitat de cada persona assegurar-se de no conduir després d’haver begut, per protegir la pròpia vida i la d’altres usuaris de la via pública.

Font: diariojuridico.com

Necessites un advocat expert en Dret Penal?

Advocats especialistes delictes de conduir sota els efectes de begudes alcohòliques

Resumen
Límits legals d'alcohol a la sang per als conductors
Nombre del artículo
Límits legals d'alcohol a la sang per als conductors
Descripción
Conseqüències penals de conduir sota els efectes de begudes alcohòliques
Autor
Publisher Name
ABOGADOS BLANCO MORA
Publisher Logo
Abrir chat
💬 ¿Necesitas ayuda?
Hola 👋
¿En qué podemos ayudarte?